4/29/2014

Kuka välittää? Millaista on olla pohjalla Suomessa 2010-luvulla


Kuka välittää? -dokumentti kertoo viidestä naisesta, jotka tekevät itähelsinkiläisessä Myllypuron lähiössä vapaaehtoistyötä syrjäytyneiden hyväksi. Mikko Pielan dokumentin nimeksi piti alun perin tulla Viisi naista Itä-Helsingissä, ja hyvä nimi se olisi ollutkin. Kuka välittää? -dokumentti nimittäin kertoo viidestä naisesta, jotka tekevät itähelsinkiläisessä Myllypuron lähiössä vapaaehtoistyötä syrjäytyneiden hyväksi. Tai kuten Mikko Piela on todennut, sana syrjäytetty antaisi oikeamman painostuksen asialle kuin sana syrjäytynyt.

Tekstiilitaiteilija Sonja Salomäki on Myllypurosta syntyisin, ja hänen työnsä kuvaavat usein elämän nurjaa puolta. Salomäen taidetta käytetään dokkarissa tarinaa eteenpäin vievänä elementtinä. Muut naiset kohtaavat välittömämmin köyhyyden kasvot. He ovat Myllypuron leipäjonoa johtava Sinikka Backman, päiväkeskus Aurinkoisen hymyn työntekijä Kati Kuuluvainen, Myllypuron kirkkoon kodittomia majoittava diakoni Karolina Puuska sekä varattomien hiuksia ilmaiseksi laittava nuori Djemile Ramadani.

Ohjaaja kertoo, että Myllypuron leipäjono tulivat hänelle itselleenkin tutuiksi pari vuotta sitten. Se näkyy dokumentin ymmärtävässä ja lähelle tulevassa otteessa. Kun Mikko Piela kuvaa vapaaehtoisia auttajia heidän asiakkaidensa sijaan, hän myös välttää kaikenlaisen tirkistelemisen tunnun.

(29 päivää katseluaikaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti