1/05/2015

Miksi rikkaat ihmiset eivät välitä muista? Tiede todistaa empatiakyvyttömyyden ja sen että yhteiskuntamme on sairas.


Yläpuolella olevassa mielenkiintoisessa videossa UC Berkeleyn psykologi Dacher Keltner kumoaa monia myyttejä siitä millä tavalla ihmiset ovat virittyneitä ja selittää tiedettä empatian ja sympatian takana.

Siitä huolimatta että monet uskovat sosiaaliseen Darwinismiin (väärinymmärretty uskomus että "vain voimakkaimmat selviävät" tarkoittaisi olemista luontaisesti itsekäs, että vain häikäilemättömimmät menestyvät parhaiten jne), Keltner selventää asiaa: Darwin ei koskaan sanonut noita asioita. Todellisuudessa Darwin tuli erityisesti aivan vastakkaiseen johtopäätökseen, alleviivaten myötätunnon ja empatian olevan avaintekijät menestykselliseen yhteiskuntaan tai ryhmään.


Keltner puhuu siitä kuinka tieteelliset tutkimukset todistavat tämän olevan totta ja korostaa sitä että me ajattelemme muita ihmiset vähintään 40% ajasta. Hän käy läpi sitä kuinka vauraus vaikuttaa meidän myötätuntomme tasoon ja tekee todella häiriintyneitä löytöjä.

Ihmiset joilla on vähemmän, antavat enemmän ja tuntevat enemmän empatiaa kun heille näytetään kuvia muista ihmisistä jotka kärsivät. Rikkaat ihmiset ovat enemmän tai vähemmän kyvyttömämpiä tällä osa-alueella: Heillä on, mitä Keltner kutsuu "empatia vajaukseksi", tarkoittaen että rahan tavoittelu ja sosiaaliset luokkaerottelut kirjaimellisesti yliajavat luontaisen ja alkukantaisen tavan olla epäitsekäs, jollaisena me kaikki synnymme. Nuo alkukantaiset epäitsekkäät tavat ovat elintärkeitä muodostaaksemme terveen ja onnellisen yhteisön.

Tämä erittäin kiehtova aihe näyttää todistavan ilman epäilystäkään sen että ihmiset ovat perustavanlaatuisesti hyviä: Vain yhteiskunta on hyvin syvästi sairas. "Meidän täytyy määritellä uudelleen ihmisen kiinnostus itseensä" Keltner sanoo. "Aivot todella välittävät muista ihmisistä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti