1/09/2015

10 muinaista viisautta alkuperäiskansoilta


Ennen kuin Eurooppalaiset tulivat Amerikkaan, arvioiden mukaan alkuperäisiä amerikkalaisia (intiaaneja) asui maassa jotain n. 1,2 miljoonan - 12 miljoonan hengen väliltä. Alkuperäiskansojen populaatio vähennettiin 250,000 henkeen massamurhan, tuotujen tautien, orjuuden ja itsemurhien välityksellä. Ei ole epäilystäkään siitä että nuo ihmiset kärsivät suuren murhenäytelmän. Voisi väittää että kyseessä oli kaikista tuhoisin tapahtuma mitä millekkään kansakunnalle on maailmanhistorian aikana koskaan tapahtunut. Kuitenkin hyvin vähän minkäänlaista huomiota tapahtuneelle annetaan. Sitä saattaa miettiä: Miksi?

Kyse ei ollut ainoastaan siitä että alkuperäiskansat tapettiin koska myös suurin osa heidän tavoistaan ja hengellisyydestään katosi samalla heidän mukanaan, ehkäpä tuossa oli myös yksi syy heidän kansanmurhalleen? Nuo ihmiset olivat todella yhteydessä Äiti Maahan ja heistä usein käytetään sanontaa Maan Pitäjät (Keepers of the earth). He opettivat "kävelemään kevyin askelin maan päällä ja elämään tasapainossa ja harmoniassa." Jos enemmän Amerikan Intiaaneja eläisi tänäpäivänä, maailmamme ei ehkä olisi sellainen tuhoisa kaaos kuin se on.

Me voimme kaikki hyötyä jokapäiväisessä elämässämme ottamalla opiksemme joistakin muinaisista hengellisistä opetuksista joita intiaanien vanhimmat jakoivat.


10 palaa viisautta ja lainauksia Amerikan Intiaanien vanhimmilta.

"Suuri Henki on kaikissa asioissa: Hän on ilmassa jota hengitämme, Suuri Henki on isämme. Mutta Maa on äitimme. Hän huolehtii meistä. Minkä laitamme maahan, sen hän meille palauttaa."

- Big Thunder (Bedagi) Wabanaki Algonquin

"Ensimmäinen osa, joka on kaikista tärkein on se osa joka tulee ihmisten sieluihin kun he ymmärtävät heidän suhteensa, heidän ykseytensä universumin ja kaikkien sen voimien kanssa ja he ymmärtävät että universumin keskellä on Suuri Henki ja tämä keskus on todellisuudessa joka puolella, se on meissä jokaisessa."

- Black Elk-Oglala Sioux

"Vasta kun viimeinen puu on kuollut ja viimeinen joki on saastutettu ja viimeinen kala on nostettu, tajuammeko että me emme voi syödä rahaa." - Cree Indian

"Kulje eteenpäin rohkeudella,
kun epäröit, ole paikallasi ja odota,
kun epävarmuutta ei enää ole olemassa sinulle,
mene sitten eteenpäin rohkeudella,
niin kauan kuin sumut ympäröivät sinua, ole rauhallinen,
ole paikallasi kunnes auringonvalo virtaa läpi ja kadottaa sumun,
niin kuin se varmasti tekee, sitten toimi rohkeudella."

 - Ponca Chief White Eagle 

"Kohtele Maata hyvin,
sitä ei antaneet sinulle vanhempasi,
sen lainasivat sinulle sinun lapsesi,
me emme peri Maata esi-isiltämme,
me lainaamme sen lapsiltamme."

- Muinainen intiaanien sananlasku

"Ihmiskunta ei ole kutonut elämän verkkoa. Me olemme yksi lanka siinä. Mitä me teemmekään verkolle, teemme itsellemme. Kaikki asiat ovat sidoksissa toisiinsa. Kaikki asiat ovat yhteydessä."
                                                                   
                                                                       - Chief Seattle

"Kantakoot tähdet surusi pois,
täyttäköön kukat sydämesi kauneudella,
pyyhkiköön toivo ikuisesti kyyneleesi pois,
ja ennenkaikkea, tehköön hiljaisuus sinut vahvaksi."

                                                                    - Chief Dan George

"Sitä ennen kun valkoiset veljemme saapuivat tehdäkseen meistä sivistyneitä miehiä, meillä ei ollut minkäänlaista vankilaa. Sen vuoksi meillä ei ollut rikollisia. Ilman vankilaa ei voi olla rikollisia. Meillä ei ollut lukkoja eikä avaimia, ja siksi meidän joukossamme ei ollut varkaita. Kun joku oli niin köyhä ettei hänellä ollut varaa hevoseen, telttaan tai vilttiin niin siinä tapauksessa hän sai kaiken lahjana. Me olimme liian epäsivistyneitä antaaksemme suurta arvoa sivistyneelle materialle.

Me emme tunteneet minkäänlaista rahaa ja sen vuoksi ihmisolennon arvoa ei määritelty hänen omaisuutensa mukaan. Meillä ei ollut ylöskirjoitettuja lakeja, ei asianajajia eikä poliitikkoja joten me emme voineet huijata ja vedättää toisiamme. Olimme todella pahassa kunnossa kun valkoinen mies saapui ja minä en ymmärrä miten selittäisin sen kuinka me pystyimme pärjäämään ilman näitä perustavanlaatuisia asioita jotka ovat niin tärkeitä sivistyneessä yhteiskunnassa."  

- John (Fire) Lame Deer Sioux Lakota

"Oi Suuri Henki, auta minua aina puhumaan totuutta hiljaisesti, kuuntelemaan avoimin mielin kun toiset puhuvat ja muistamaan rauhan joka saattaa löytyä hiljaisuudesta."

- Cherokee Prayer 

"Rauha ja onnellisuus ovat mahdollisia jokaisessa hetkessä. Rauha on jokaisessa askeleessa. Meidän tulee kävellä käsi kädessä. Ei ole olemassa poliittista ratkaisua hengellisiin ongelmiin. Muista: Jos Luoja laittoi sen siihen, se on oikeassa paikassa. Sielulla ei olisi sateenkaarta jos silmillä ei olisi yhtään kyyneliä. Kerro se ihmisillesi, koska meille luvattiin ettei meitä koskaan häädetä, ja meidät on häädetty viisi kertaa. - Intiaanipäällikkö

Rakkautta. Tarvitsemme sitä jokainen.

TYKKÄÄ FACEBOOKISSA NIIN PYSYT KÄRRYILLÄ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti