1/09/2017

7 ihmistä pidätettiin lauantaina heidän ruokittuaan kodittomia julkisessa puistossa

"Ruokaa, ei pommeja" -ryhmän aktivistit pidätettiin Floridan Tampassa heidän ruokittuaan kodittomia ilman asiaan tarvittavaa lupaa.


Vuoden 2008 talousromahduksesta lähtien kodittomuus on ollut kovassa nousussa USA:ssa, erityisesti kaupungeissa ja urbaaneilla alueilla. Vaikka monet päättäjät ovat hyvin tietoisia asiasta, monet heistä ovat päättäneet kriminalisoida kodittomuuden, heidän auttamisensa sijasta. Eikä siinä kaikki, monet ovat halunneet lisäksi kriminalisoida heidän auttamisensa, eli ne aktivistit ja hyväntekijät jotka haluavat auttaa kodittomia tarjoamalla heille ruokaa ja muita palveluita, kun yösijat ovat täynnä ja leipäjonot eivät pysty hoitamaan asiaa.

Viime lauantaina aktivistit saivat kokea kovia, kun he jakoivat ilmaista ruokaa julkisessa Floridalaisessa puistossa kodittomille. Ryhmä "Ruokaa, ei pommeja" järjestön aktivisteja kokoontui Lykes Gaslight puistoon jakamaan nälkäisille ilmaista vegaaniruokaa protestoidakseen sotaa ja köyhyyttä vastaan. He tarjosivat kuumaa kahvia ja baageleita kodittomille, kun talven lämpötilat kääntyivät koviksi kodittomille. Vaikka paikalla ei tapahtunut minkäänlaista väkivaltaa, aineiden käyttöä tai huonoa käytöstä, paikalliset viranomaiset pitivät tapahtumaa laittomana.

Vaikka tarkalleen ottaen nälkäisten ruokkiminen ei ole laitonta Tampassa, Floridassa, siihen tarvitaan erityinen ja hintava lupa kaupungin hallitukselta. Lupa antaa ryhmälle tai yksilöille luvan ruokkia kodittomia kaksi kertaa viikossa, mutta kalliin luvan lisäksi kaupunki vaatii ruokkijoita ottamaan tietyn vakuutuksen, joka taas voi olla kallis monille aktivisteille.

Kuva: CL Tampa / Anthony Martino
Ryhmän aktivistit olivat tietoisia siitä että heidän toimensa olivat teknisesti laittomia, koska heitä varoitettiin aikaisemmin viikolla ruoanjakelun suorittamisesta. Siitä huolimatta he pitivät lauantain ruokajakelun suunnitellusti, joka lopulta johti yhteensä 7 aktivistin pidättämiseen. Poliisin saavuttua paikalle poliisi antoi 3 minuuttia aikaa aktivisteille lopettaa nälässä olevien syöttämisen, jonka jälkeen he pidättivät heidät jotka jatkoivat edelleen ruoan antamista. Lisäksi yksi koditon mies pidätettiin koska hän yritti saada viimeisen minuutin baagelia itselleen.

Ryhmän edustaja on sittemmin sanonut että "emme aio lopettaa ruoan jakamista kodittomille ja nälkäisille ja aiomme jatkaa epäoikeudenmukaisten lakien vastustusta, jotka kriminalisoivat myötätunnon ja avun antamisen." Lisäten vielä että "myötätuntoa ei tulisi ikinä kriminalisoida".


Tampalla on tunnettu historia heidän alaslyömisessä jotka haluavat jakaa ilmaista ruokaa ja tarvikkeita kodittomille. Vuonna 2004 kolme saman ryhmän aktivistia pidätettiin heidän ruokittuaan kodittomia. Vuonna 2011 paikallisen kirkon ihmisiä lisäksi varoitettiin ruoan antamisesta kodittomille. Juuri silloin epäiltiin yleisesti laajasti Tampan kaupungin haluvan "siivota" kaupungin downtownin vuoden 2012 Republikaanien tapahtuman vuoksi, joka oli määrä pitää Tampassa.

Toinen Floridalainen kaupunki, Sarasota, joka sijaitsee 40 minuutin matkan päässä Tampasta, tunnetaan myös paskasta käytöksestään kodittomia kohtaan. Kaupunki on ollut vittumaisimpien kaupunkien listalla kodittomia kohtaan jo pitkään, koska se on kriminalisoinut julkisilla- tai yksityisillä paikoilla nukkumisen, joka käytännössä kriminalisoi kodittomuuden. Ja ongelma ei ole vain Floridassa, se on koko maanlaajuinen. Kaupungit ignooraavat liian usein marginalisoidut ihmiset sekä heidät, joilla on kaikista vähiten mahdollisuus omaan ääneen yhteiskunnassa. Ja vaikka jotkut kaupungit yrittävät muuttaa tätä trendiä, aktivistien toiminta sen edesauttamiseksi on erittäin tärkeää. He taistelevat lakeja vastaan jotka kieltävät perustavanlaatuiseen ihmisyyteen liittyvän hyväntekemisen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti