2/28/2015

Amerikan alkuperäiskansojen Etiikkakoodisto


1. Nouse auringon noustessa rukoilemaan. Rukoile yksin. Rukoile usein. Suuri Henki kuuntelee jos sinä vain puhut. 

2. Siedä heitä jotka ovat kadottaneet tiensä. Välinpitämättömyys, omahyväisyys, viha, kateus ja ahneus kumpuavat kadonneesta sielusta. Rukoile että he löytävät ohjausta.

3. Etsi itseäsi, itseksesi. Älä anna muiden tehdä polkua sinulle. Se on sinun polkusi ja yksin vain sinun polkusi. Muut voivat kulkea kanssasi, mutta kukaan ei voi kulkea polkua sinulle. 

4. Kohtele vieraita kodissasi suurella harkinnalla. Anna heille parasta ruokaasi, anna heille paras vuoteesi ja kohtele heitä kunnioituksella ja arvostuksella.

5. Älä ota sitä mikä ei ole sinun, oli se sitten ihmiseltä, yhteisöltä, villiltä luonnolta tai kulttuurilta. Sitä ei ollut annettu tai ansaittu. Se ei ole silloin sinun.

6. Kunnioita kaikkea mikä on laitettu tämän maan päälle, oli kyse sitten ihmisistä tai kasvista. 

7. Kunnioita muiden ihmisten ajatuksia, toiveita ja sanoja. Älä koskaan keskeytä toista, pilkkaa tai rumasti matki heitä. Anna jokaiselle oikeus omaan yksilölliseen ilmaisuunsa.

8. Älä puhu koskaan muista pahalla tavalla. Negatiivinen energia jonka laitat universumiin moninkertaistuu palatessaan sinulle. 

9. Kaikki ihmiset tekevät virheitä. Ja kaikki virheet ovat anteeksiannettavissa.

10. Pahat ajatukset aiheuttavat sairautta mielessä, kehossa ja hengessä. Harjoita optimismia.

11. Luonto ei ole MEILLE, se on OSA meitä. Osa sinun maailmallista perhettäsi.

12. Lapset ovat tulevaisuuden siemenet. Istuta rakkautta heidän sydämiinsä ja kastele heitä viisaudella ja elämän opetuksilla. Kun he kasvavat, anna heille tilaa kasvaa.

13. Vältä toisten ihmisten sydämien satuttamista. Kipusi myrkky tulee palaamaan sinulle.

14. Ole totuudenmukainen kaikkina aikoina. Rehellisyys on testi joka testaa "yhden tahtoa" tässä universumissa.

15. Pidä itsesi tasapainossa. Sinun mentaalinen itsesi, henkinen itsesi, emotionaalinen itsesi ja fyysinen itsesi, kaiken pitää olla vahvaa, puhdasta ja tervettä. Harjoita kehoa voimistaaksesi mieltäsi. Kasva rikkaaksi henkisesti parantaaksesi emotionaaliset kivut.

16. Tee tietoisia päätöksiä koskien sitä mitä tulet olemaan ja kuinka tulet reagoimaan. Ole vastuullinen omista teoistasi.

17. Kunnioita toisen yksityisyyttä ja henkilökohtaista tilaa. Älä koske muiden henkilökohtaiseen omaisuuteen, erityisesti älä koske pyhiin ja uskonnollisiin esineisiin. Se on kiellettyä.

18. Ole aito ja totuudenmukainen itsellesi ensin. Et voi hoivata etkä auttaa toisia jos et voi pitää huolta ja auttaa itseäsi ensin.
  
19. Kunnioita ja muiden uskonnollisia uskomuksia. Älä pakota omaa uskoasi muille.

(Inter-Tribal Times, October, 1994.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti